Web 3.0 încă nu există, e un concept pentru viitor, e pe piață de prin 2009 și o să devină realitate probabil după 2015 în SUA și UK, după 2020 în România. El presupune, din punctul meu de vedere, un principiu foarte simplu. Internetul sau rețeaua globală de comunicații va deveni parte integrantă a cel puțin 75% din populația lumii, contribuind la creșterea eficienței treburilor de zi cu zi(începând cu facturi, management de cont bancar, comenzi de diverse servicii, plăți și terminând cu soluții complexe de colaborare) și, ca atare, a calității vieții.
Deci tot ce facem acum o să poată fi făcut mai repede, mai bine și mai ușor. Nu cred că e vorba de tehnologii fundamental diferite, ci de extinderea unor tehnologii existente în toate serviciile pe care le folosim acum în mod curent.
În web 3.0, componenta socială o să joace un rol foarte puternic, definind ceea ce folosim, ceea ce cumpărăm, ceea ce comandăm în funcție de ceea ce are un grad mare de încredere în cercul nostru de prieteni/cunoscuți.
Dacă în prezent trebuie să dai telefoane și să te chinui să faci rost de zugravi, faianțari sau instalatori, în web 3.0 faci o poză 360 grade în casă și o trimiți furnizorilor pe net. În câteva ore ai cotația și termenul de execuție, precum și recenziile celor care au mai lucrat cu ei, verificabile via social media. La fel, dacă vrei să te duci într-o vacanță, selectezi orașul, apar hotelurile cele mai vizitate și mai recomandate, rutele de transport și bugetul total pentru X persoane. Partea cea mai tare e că o parte din lucrurile astea se întâmplă deja.
Nu-i nimic SF, e doar trecerea la scară largă a metodelor curente de integrare online și social a serviciilor și produselor, extinderea lor la toate nivelurile și categoriile sociale
P.S. scris pentru Liza(îi dau link, chiar dacă m-a pus sub Bădău).
Intr-adevar, in ceea ce priveste Social Media, o sa vedem o trecere de la Social Business (integrarea Social Media in toate departamentele unei companii) la Social Life (integrarea acelorasi platforme sociale) in tot ceea ce facem, zi de zi.
Tranzitia a inceput deja.
A inceput, dar merge destul de greu, mai ales in industriile nelegate de comunicare
Am citat persoanele in functie de momentul in care mi-au raspuns la interviu. Initial am vrut sa pun aleatoriu.
Deci eu am fost ultimul, așa îmi trebuie 🙂
Mi se pare că procentul – 75% din populație e puțin exagerat.
NU știu dacă 80% vor avea curent electric, darămite internet… Să fin totuși realiști.
Bine, hai nu 2015, dar măcar în 2040 ajungem la cifrele astea.
Web 3.0 exista si se manifesta din plin. Daca doresti iti recomad literatura de specialitate pentru ca observ o slaba informare a publicului cu privire la acest subiect.
@andrei chiar te rog, aștept recomandările de specialitate despre 3.0
Revin cu un raspuns intarziat, dar recomand pentru cei care chiar vor sa abordeze corect problema cu web 3.0 si semantic web lucrarea John Domingue, “Handbook of Semantic Web Technologies”, precum si John G. Breslin, Alexandre Passant, Stefan Decker, “The Social Semantic Web” sau Explorer’s Guide to the Semantic Web de Thomas B. Passin si apoi mai discutam.