Întrebările și sfaturile gratuite

În general, nu mă dau înapoi de la a da sfaturi și soluții oricui mă întreabă. Îmi place să contribui cu perspectiva mea asupra unei probleme la care omul cu întrebarea a considerat că aș avea competența să răspund. Nu contează dacă nu ne cunoaștem foarte bine sau ne știm de o viață. Nu numai că îmi dă acel ”warm, fuzzy feeling inside”, ci mă ajută să îmi exersez gândirea pentru treburile pe care le am în propria mea ogradă profesională, așa că e win-win.

Și mai pot să câștig un prieten, dacă e cazul.

(sursa foto)

Problema e că uneori, atunci când dai un deget, te poți trezi că ți se ia toată mâna. Înțeleg când vine cineva la mine pentru o problemă, un capăt, un început, însă atunci când ai pretenția să îți zic, pe gratis, exact ce ai de făcut pentru ca afacerea ta să meargă, atunci începem să avem câteva divergențe:

  1. Ideile bune costă mult, pentru că sunt bazate pe experiență, care e construită cu timp și efort
  2. Soluțiile trebuie ajustate din mers, ceea ce costă timp, deci bani și e deja consultanță

Ei, ca să evitați problemele de mai sus și să păstrați o relație bună cu cel de la care aveți nevoie de sfaturi și idei, recomand să nu ignorați chestiunile de mai jos. Sunt valabile nu doar pentru mine, ci și pentru majoritatea celor cu care ați interacționat și veți interacționa:

  • Nimeni nu îți datorează nimic, așa că act like it. Șantajul emoțional sau insistența nu aduce rezultate bune.
  • Vino cu mintea deschisă. Nu fii defensiv. Nimeni nu o să stea să se certe cu tine și să încerce să te convingă că n-ai dreptate, dacă tu vii setat pe o idee fixă. Ne pierdem amândoi timpul.
  • Dă cât mai multe detalii despre problemă. Dacă vrei o discuție deschisă, trebuie să faci primul pas.
  • Spune mulțumesc
  • Fă ceva cu informațiile sau ideile. Dacă nu faci nimic cu ele, s-ar putea ca omul cu care ai vorbit să se simtă inutil și să nu te mai ajute cu aceeași tragere de inimă data viitoare.
  • Fă followup, să vadă omul cu care te-ai întâlnit că ai făcut ceva cu informațiile (sau nu).

Cam asta aveam de zis pe subiect. De acord? Comentarii? Plângeri?

2 thoughts on “Întrebările și sfaturile gratuite”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *