Factura la români e un lux

Conjunctura a fost de așa natură în ultima vreme de a fost nevoie să mă tot plimb prin țară și am avut nevoie de facturi, în special la restaurante. Toate au fost bune și frumoase, de cele mai multe ori, până când a fost nevoie să cer factura, în special pentru bonurile de sub 100 de lei. În mod normal, ai zice că se pot deconta pur și simplu bonuri cu ștampilă, însă nu îți deduci mare lucru de pe ele, așa că merit să faci facturi.

Povestea e recurentă, așa că exemplul de aseară, de la MȚR (cuibul de hipsteri), e elocvent. Deci, comandăm, mâncăm, toate bune și frumoase. Vine momentul notei și, pe lângă bani, pun și hârtia cu datele de facturare. Șoc și groază. Chelnerul se poticnește, cheamă șeful. Șeful încearcă să ne explice cum că merge și cu bon, să nu mai facem factură. Nu ne lăsăm și, până la urmă, îi plantăm datele și bonul, cu promisiunea că a doua zi putem veni după factură, pentru că pe loc nu avea (chipurile).

Evident că, de cele mai multe ori, e mult peste mână să treci din nou după factură, deci rămân cu ”paguba”. Treaba asta nu s-a întâmplat doar aici.

Acum nu pot, eu, ca om, să nu întrebarea pentru cei care au oareșcare experiență în managementul de restaurant/bar:

De ce nu au oamenii facturierul la ei? 

De ce sunt așa de reticenți când le vorbești de facturi și încearcă să scape de tine?

O fi ceva necurat la mijloc?

(sursa foto)

11 thoughts on “Factura la români e un lux”

 1. pai este necurat. in domeniul Horeca pe restaurante se face cea mai mare evaziune. Pentru ca se lucreaza cu materie prima perisabila ei incarca o data si tin pe stoc pana la expirare desi intre timp mai fac 3 aprovizionari si vand produsul finit. practiv evazioneaza tva-ul si impozitul pe profit…

 2. Nu stiu daca am inteles bine, dar asta eraq scris pe factura? Ca sa-ti raspund totusi la a doua intrebare , adevarul este ca rar gasesti o afacere care sa nu aiba ceva necurat in ea si se pare ca tu ai dat peste una necurata si putin mai fraiera de s-a intamplat asta.

 3. Poza e doar ilustrativă, nu am primit deloc factură (încă). Tot nu înțeleg de ce n-ar da documentul pe loc.

 4. Asemenea specimene trebuiesc tratate mojic, cu promisiune de plangere pentru evaziune fiscala. Sa vezi cum vin cu factura in dinti in 2 minute.
  Iar povestea cu “lasa ca merge si cu bonul fiscal” e de adormit … oamenii care isi deconteaza orice in contabilitate :)

 5. sunt pur si simplu IDIOTI!!!

  da, ei fac o gramada de evaziune fiscala, dar cei care cer factura sunt atat de putini, incat si-ar putea face treaba in continuare fara sa bata la ochi

  asa, mai devreme sau mai tarziu cineva va scrie pe un blog, iar unul mai cu simt civic chiar va face plangere la organele abilitate ;)

 6. Ok, văd că treaba cu plângerea e recurentă. Ce scrii, totuși, într-o astfel de plângere, ca să aibă și efecte?

 7. ca au refuzat sa-ti emita factura (in data de…, la firma…, am cerut factura si nu am primit. atasez ca dovada BF, nota, martori etc)

  hai ca nu e asa de greu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *