Citire rapidă: esențială pentru web 2.0

Dacă tot am început anul cu predicții, ar trebui să mă ating un pic și de capitalul uman al internetului, cei cu care facem campanii, cei care ne citesc blogurile, ne dau like-uri, tweeturi și mai știu eu ce. Adică voi, deci și tu.

Problema: viteza cu care produce internetul conținut a crescut în ultimii ani exponențial și va continua să crească, pe măsură ce adăugăm noi și noi utilizatori, noi și noi rețele sociale.

Soluția: internautul își dezvoltă fie un sistem foarte bun de filtrare, fie o depridere de citire rapidă a mesajelor ce curg în fiecare zi prin fața lui. Dacă ignoră fluxul are doar de pierdut, în materie de informații/senzații/oferte/idei.

În mod normal, aici ar fi intrat o serie de recomandări pentru cursuri de citire rapidă, cărți de dezvoltare personală care te învață cum să citești mai repede ș.a.m.d.

Dar nu, eu o să vă zic din propria mea experiență, pe gratis.

Cititul rapid nu a fost o chestiune care să mă preocupe activ, în mod normal, însă când am un pic timp de gândire extra mai stau și analizez puțin metoda prin care parcurg textele cu viteză mare. Unii ar zice că e un skill pe care îl dezvolți în facultate, în sesiune. Nu-s de acord. Se poate dezvolta și în alte condiții, mai puțin stresante, printr-un efort conștient de prelucrare.

În mod normal, un om citește mai încet pentru că își povestește sie-și cartea/textul în minte (vezi foto). Creierul are nevoie de mai mult timp să traducă simbolurile în cuvinte, după care transformă cuvintele în reprezentări mentale. Cititul rapid presupune scurt-circuitarea procesului ăsta prin următorul exercițiu:

În loc să citești cuvântul în minte, scanează fraza și imaginează-ți înțelesul ei, încărcătura emoțională pe care o transmite.

Acum fă treaba asta cu un paragraf. Apoi cu o carte. Apoi cu mai multe cărți. În paralele, fă asta cu articole pe internet, cu bloguri, cu site-uri, cu știri. O să fii mult mai informat, folosind mai puțin timp pentru fiecare element scanat.

Nimic mai simplu. Nu-ți trebuie exerciții complicate, cărți sau cursuri scumpe, ci doar un pic de voință și exercițiu.

(sursa foto)

5 thoughts on “Citire rapidă: esențială pentru web 2.0”

  1. Cititul rapid accentuează mediocritatea doar dacă ea există din start. Altfel, accentuează acumularea mai rapidă de idei, de experiențe. Nu o să reții definiții complete, clasificări 100%, tabele de valori sau alte detalii de genul ăsta, însă îți extragi esența utilizabilă.

  2. Pana la urma depinde de fiecare.
    In primul rand, consider ca cititul rapid este necesar astazi extrem de mult si iti dau dreptate ca toata informatia trebuie filtrata.
    In al doilea rand, cititul rapid se dezvolta mai bine la cei care au imaginatie bogata… pentru ca in timp ce citesti, asa cum ai spus si tu, trebuie sa iti si imaginezi lucrurile descrise in carte.

  3. @Andrei foarte tare site-ul, am făcut micul test. Dacă ar și merge library-ul, mi-aș petrece și mai mult timp pe el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *