Presa americană demască programul PRISM – serviciile colectează date de pe net

big-brother-posterNu pune nimic pe internet de care nu ești 100% că ar fi ok să fie afișat în centrul orașului, pe un panou publicitar. Mai mult, nu trimite nimic pe mail sau nu vorbi nimic la telefon de care nu ești sigur că nu poate fi folosit împotriva ta. Big brother is watching din toate părțile, atât la noi, cât și afară.

Diferența e că la americani mai intră presa în posesia unor mici dovezi de ascultări, de monitorizări sau data-sharing-uri făcute între diverse companii și serviciile lor. Citim în Wall Street Journal că organismul american de siguranță națională monitorizează cu sârg telefoanele mobile, emailurile și căutările pe internet, în scop anti-tero, încă din 2001. Washington Post dau chiar și numele programului – PRISM, împreună cu un grafic destul de sugestiv și lista companiilor care oferă acces la date: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple. Bine-nțeles, companiile neagă orice implicare în program și dau din umeri.

Redau aici și declarația extrem de importantă a lui James Clapper (șeful NSA): “Information collected under this programme is among the most important and valuable foreign intelligence information we collect, and is used to protect our nation from a wide variety of threats.”. Deci, da, băieți și fete, vă urmărim ca să putem avea grijă de voi. Nu e vina noastră că aflăm și alte lucruri interesante, că ne mai putem băga pe un deal, pe un lead sau alte treburi de genul ăsta.

Toate lucrurile ăstea se întâmplă pentru că războiul, de câțiva ani, s-a mutat de pe arme pe date. Cine reușește să dețină și să orienteze cât mai multe date și informații câștigă. Vezi revoluțiile pe Twitter, vezi ce se întâmplă în Siria, în Turcia, ce a fost la greci, la ciprioți, controlul economic și monetar mondial etc.

(sursa foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *