Analiza Serial: Programul de guvernare al USR-Plus pentru Alegerile Parlamentare 2020 (I)

Articol scris de Sergiu Capilnean, public affairs expert cu experienta in cadrul German Marshall Fund, Aspen Institute, Petrom si EIR, initial postat pe Facebook. L-am editat putin si adapta pentru blog.

Face parte dintr-o serie pre-alegeri.

Alianța USR Plus și-a prezentat ieri programul de guvernare, un document PDF de 320 de pagini. Vine alături o prezentare pe website cu 40 de angajamente grupate în 8 categorii.

Pagina de prezentare a programului începe, conține și se încheie cu afirmații ambițioase.

”România nu mai are nevoie de promisiuni, ci de un plan […] După 31 de ani nu mai avem așteptări de la ele. Progresul e prea lent cu ele la cârmă. […] Nu mai avem răbdare. Nu le mai suportăm minciunile și incompetența. Și nu mai merge cu petice și improvizații. Avem nevoie de o schimbare radicală a modului în care se guvernează România.”

Cuvintele cheie sunt plan, așteptări și schimbare radicală.

Aceste cuvinte cheie pot fi aplicate și din direcția electoratului (mă rog, a ”bulei”) către USR Plus. Așteptările sunt mari. Planul se ridică la înălțimea lor? Care e direcția schimbărilor radicale?

Mai sunt 37 de zile calendaristice, din care 24 lucrătoare, până la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Sunt curios dacă este suficient timp să înțeleg programul de guvernare și să îmi formez o opinie pe schimbările propuse.

O să încerc să evaluez programul din perspectiva:

  • Calității sale ca plan
  • Înțelegerii și opiniei mele asupra măsurilor individuale propuse
  • Coerenței prezentării sumare de pe website cu programul extins de guvernare
  • Coerenței măsurilor în ansamblul lor
  • Fezabilității implementării măsurilor

O să fac asta în principal prin ”painstorming” – ce nu-mi place la ce scrie acolo – pentru că nimic nu scoate la iveală adevărul ca vânătoarea negativistă.

Da, știu, e overkill ca un simplu cetățean să înțeleagă întregul program de guvernare al unui partid. Totuși, poate spune cineva că o să fie cele mai importante alegeri din istoria modernă, cum se spune în SUA, și atunci să fiu pregătit. Poate merită să ținem USR Plus la standarde mult mai înalte decât partidele tradiționale. Mai mult, e pandemie și oricum stau în casă. Măcar să încerc să câștig niște puncte de internet.

Day Zero: Analiza cantitativă

Programul pe website e împărțit în 8 categorii nedefinite care înglobează 40 de angajamente – două categorii au doar câte 3 angajamente iar categoria ”Economia pe care țara o merită” conduce cu 8 angajamente.

La nivel de cuvinte folosite, cele mai detaliate categorii sunt ”Economia pe care țara o merită” și ”Sănătate cu prioritate”. Nimic surprinzător până acum, suntem săraci și murim în spitale. Cea mai puțin detaliată categorie e ”O Românie fără hoție”. Poate aici nu era nevoie de multă descriere, poate lucrurile sunt de la sine înțelese. Vom vedea.

În programul complet, lucrurile sunt împărțite în primul rând în capitole, 20 la număr. Nu e clar încă ce reprezintă ele, e posibil să fie arhitectura guvernamentală dorită. Nu e clar încă cum se mulează capitolele pe categoriile de pe website, va trebui să fac o mapare mai detaliată.

În orice caz, capitolul Sănătate conduce la numărul de pagini folosite (36 de pagini) depășind suma paginilor ultimelor patru capitole (”Transport și Infrastructură”, ”Diaspora”, ”Turism”, ”Afaceri Europene”).

Pe locul doi se află capitolul Educație, chiar dacă în programul de pe website ”Educație ca la carte” e pe penultimul loc. Capitolele ”Economie și Antreprenoriat” și ”Social” urmează, similar cu categoriile posibil echivalente de pe website. ”Reformă Constituțională și Justiție” vine pe locul 5, chiar dacă categoria ”O Românie fără hoție” pe website era pe ultimul loc la numărul de cuvinte.

Desigur, numerele și pozițiile de mai sus nu înseamnă nimic luate în vid, fără o analiză mai detaliată a fiecărui element. Dar înainte de asta va trebui să mă uit la structura programului de guvernare.

Până atunci, câteva erori de editare găsite în program în dimineața lui 30 Octombrie:

  • La capitolul Mediu, după prioritatea 4, următoarea prioritate e numerotată tot cu 4. Numerotarea următoarelor priorități e afectată
  • La capitolul Diaspora, obiectivul Diaspora este România, după elementul a) urmează elementul e)
  • La capitolul Sport și Mișcare, numerotarea priorităților pornește de la 12, iar primele două obiective au același text
  • La capitolul Tineret, la elementul polTIN, numerotarea măsurilor pornește de la 9. La elementul participaTIN, numerotarea măsurilor continuă de la elementul anterior (începe cu 14) dar se termină în 8.

Și tot din direcția reproșurilor, îmi pare rău să văd că lista candidaților de pe website-ul cu programul încă nu conține date biografice, ci doar ”În curs de actualizare”.

Am mai făcut câte un word cloud pentru ambele forme ale programului. Destul de mult ”trebuie” pe acolo. Dar din nou, asta nu înseamnă nimic deocamdată.

One thought on “Analiza Serial: Programul de guvernare al USR-Plus pentru Alegerile Parlamentare 2020 (I)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *