Transfer de la o facultate la alta

18student.xlarge1

M-am lovit zilele astea de monstrul birocratic al Academiei de Studii Economice, în momentul în care am vrut să mă transfer de la Finanțe – Bănci, la Marketing. În primul rând, în ASE nu poți să te transferi de la o facultate la alta decât dacă ești integralist, altfel nici nu stă nimeni să discute cu tine. E foarte greu să obții orice informație de la cineva, pentru că ești plimbat de colo colo și trimis la regulament, în care e prevăzut vag sau nu e prevăzut deloc vreun indiciu.

De aceea am scris ghidul Transferului de la o facultate la alta – pe modelul ASE – FABBV -> Univ. Româno-Americană – Marketing.

Cum se face?

Pasul 1 – Mergi la facultatea la care ești înscris și ceri o situație școlară neoficială. Rogi secretara să ți-o printeze și o iei cu tine.

Pasul 2 – Cu situația școlară de la facultatea ta, mergi la secretariatul facultății la care vrei să te transferi. Aici trebuie să vorbești cu secretara șefă să îți evalueze materiile care se pot echivala și să îți spună dacă transferul este posibil și care este numărul de diferențe ce trebuie date. Minimul de credite pentru un transfer în anul 2 este de 45 echivalate conform situației școlare.

Decizie – dacă te acceptă al facultatea la care vrei să te transferi, mergi la Pasul 3, dacă nu, reiei pasul 2 pentru o altă facultate de la aceeași universitate sau aceeași facultate de la altă universitate.

Pasul 3 – O dată ce ai acceptul facultății-țintă, mergi din nou la secretariatul facultății originare și depui o cerere în care specifici să ți se elibereze diploma de bacalaureat în original, situația școlară semnată de Decan, Secretara Șefă și Rector și programa analitică pe anii care se echivalează.

Pasul 4 – Mergi la direcția Diplome a universității, de unde iei formularul de lichidare, cu care te plimbi pe la toate bibliotecile, la serviciul social, cămine(dacă e cazul) și contabilitate, unde trebuie să primești o viză cu semnătură și dată, care atestă că nu ai datorii față de universitate. Sunt vreo 6-7 semnături de luat, de la caz la caz, dar durează.

Pasul 5 – După ce ai completat formularul de lichidare și l-ai depus la secretariat, mergi la casierie și plătești taxa de 20 lei pentru eliberarea situației școlare, iei chitanța și apoi te întorci la secretariat și lași chitanța. Durează 2 zile să îți elibereze situația școlară și să ți-o semneze.

Pasul 6 – Iei situația școlară ștampilată și semnată de toată lumea din josul paginii și te duci cu ea la Arhivă, ca să ridici programa analitică pe baza căreia o să îți echivaleze studiile. La Arhivă au program doar de luni până joi. Acolo trebuie mai întâi să plătești 30 Ron la casierie și să mergi să îți calculeze numărul de pagini de care ai nevoie. Pentru fiecare pagină plătești câte 1 ron la casierie, în funcție de cât ai luat.

Pasul 7 – Duci dosarul cu Diploma de Bac, Situația Școlară și Programa analitică. Aștepți începutul anului, dai diferențele și termini cu brio 🙂

Durată totală – o săptămână cu câte 2 h pe zi de umblat de colo colo.
Nevoi speciale – răbdare și baftă.

Voi v-ați lovit de mecanismul birocratic al facultății unde sunteți sau ați fost?

170 thoughts on “Transfer de la o facultate la alta”

  1. OMG..so true…de aceeasi birocratie m-am lovit si eu cand am renuntat la Poli…doua zile am umblat incontinuu pentru toate stampilele necesare si am dat o groaza de explicatii cu privire la motivul deciziei mele…cumplit…dar asta-i Romania si mai ales asta-i sistemul nostru de invatamant…trist

  2. Explicatii nu prea am avut de dat, ce-i drept, dar am avut de umblat ca dracu de mult :-L Asta-i sistemul de stat. Sa vedem la privat cum e. Prima impresie a fost buna. Secretara mult mai simpatica si dornica sa ajute. Vedem cu o sa fie pe 10 Septembrie – scriu si atunci despre experienta.

  3. salut,
    merge sa te transferi la o facultate si akm ? sau trebuie sa astept un an sa fac aici si dupa la vara sa ma transfer la ce vreau eu. eu sunt la info acum si vreau sa ma duc la ase .. dak stii ceva lasa un replay… 😀 mersi

  4. am si eu o mare problema vreau sa ma transfer de la AR din pitesti la poli
    da nu sthiu daca asa ceva e posibil , si daca da ce conditi sunt , sau am inteles ca toti ani de dupa ii fac la cu taxa..

  5. AR=? Trebuie sa vezi daca sunt echivalabile materiile. Cel mai bine e sa suni la Poli si sa vezi la ce facultate te poti transfera si in ce an cu materiile pe care le-ai absolvit pana acum.

    Nu stiu exact care e sistemul cu taxa sau fara, dar da, cel putin in ASE, se fac la taxa restul anilor dupa transfer.

    Sa imi povestesti daca ai aflat ceva, ca m-ai facut curios.

    Bafta!

  6. Hmm…de asta m am lovit si eu…am trecut anul 3 la cibernetica(la info) si as fi vrut sa ma tranferat vara trecuta…la ase nu s-a putut pt ca aveam restante… am sunat la mai multe univ.particulare sa ma transfer si mi s-a comunicat ca ma pot transfera doar in anul II . prea multa bataie de cap , daca tot sunt anul III la csie, ma chinui sa o termin ( mai si lucrez)

  7. Aș fi terminat și eu ASE-ul, doar că mă costa vreo 6000 RON tâmpenia asta, pentru că s-au scumpit taxele la nenorociți 🙂

    Baftă cu terminatul CSIE!

  8. Şi eu vreau să mă transfer de la o facultate la alta în cadrul ASE, iar ce spui tu aici ma pus pe gânduri.. 🙂

    Totusi sper că voi reuşi.

  9. Alex, bafta. Daca te transferi sa scapi de restante, nu o sa mearga, din pacate. Trebuie sa fii integralist

  10. daca ramai cu o restanta, te poti transfera in alt oras la aceeasi facultate? poti sa dai restanta la facultatea la care te duci, sau trebuie sa fii fara restante pt a putea sa te transferi?

  11. Din păcate, sistemul de la noi nu încurajează transferurile, chiar le descurajează.

    Dacă ești în anul 1, lasă-te de ea, apucă-te de alta.

  12. sunt anul 1 la stiinte economice si vreau sa ma tranfer u tot la stiinte economice din sem 2, deoarece univ la care sunt e departe de casa si am gasit o univ care e mai aproape de casa si as dori sa stiu daca ma pot transfera din sem 2

  13. @viva – nu ai cum sa te transferi de la un semestru la altul. In plus, nu inteleg de ce ai vrea sa iti schimbi facultatea pentru un motiv asa de superficial – apropierea de casa.

  14. am si yo o intrebare..vreau sa ma transfer de la tcm din iasi la tcm la cj…vreau sa stiu ji yo knd se dau diferentele….dupa ce depun actele la cluj…

  15. @deutza Ia legătura cu secretariatul TCM Cluj și află care sunt actele necesare pentru transfer, în ce an vei fi, ce diferențe trebuie să dai. Dat fiind faptul că ești anul 1, s-ar putea să fie mai complicat.

  16. si nush cand se dau diferentele in vara sau in toamna..ma afecteaza asta dk sunt la iasi la buget si pana aqma is integralista??..

  17. Am terminat fac. la Spiru ,am inceput-o la Severin si am terminat-o la Ploiesti.Nu am facut astfel de proceduri cum am citit mai sus. Diploma de bac se elibereaza de la facultatea unde te-ai inscris sau de la Universitatea de centru -Bucuresti? Cum trebuie sa procedez ? Multumesc.

  18. @ivan, ai dat telefon la facultatea ta din severin inainte sa intrebi aici? cred ca ei sunt cei mai in masura sa iti raspunda la intrebare 🙂 Bafta!

  19. hmm, eu vreau sa ma transfer de la ase de la master la universiatate la master. sunt la marketing la ase. stie cineva daca o sa mi se puna intrebari de ce ma transfer? la ase sunt la buget si nu vreau sa le raspund ca plec pentru ca masterul lor e de cacat.
    de luni incep si eu sa umblu sa vad ce acte imi trebuie.

  20. elena, de intrebat clar o sa te intrebe, insa poti sa o dai in raspunsul politically correct – mi-am dat seama ca masterul dvs.(adica cel nou) o sa ma ajute mai mult in planul meu de cariera pentru urmatorii 5 ani, de exemplu.

    Bafta si sa imi spui daca ai reusit ceva!

  21. m-ar interesa si pe mine daca pot sa ma transfer de la facultatea de medicina profil BFT,anul 1 la o alta facultate cu un alt profil.se poate face transferu???fara sa pierd nici un an de studiu???si cu cate credite???se dau diferente??e posibil aceata alternativa??va rog mult sa ma larumiti si pe mine.

    Va multumesc!!!

  22. @alinush fara sa pierzi un an sunt mici sanse sa reusesti sa te transferi. Du-te la secretariatul facultatii tale, extrage o foaie matricola si mergi cu ea la facultatea la care vrei sa te transferi. Acolo intreaba cate si care dintre materii se echivaleaza.

  23. eu vreau s stiu daca se pot face transferuri in anul 3.adik am terminat anul 2 intr-un oras si vreau k anul 3 sa-l fac in alt oras la o alta institutie.
    cik trebuie dati foarte multi bani.asa sa fie?stie careva?

  24. @ella nu ai cum, legal, sa te transferi direct in anul 3. maximul pe care poti sa il obtii este transferul in anul 2 intr-o facultate echivalenta, dar si asta cu batai de cap.

  25. eu sunt la facultatea de drept din sibiu la Buget ….. vreau sa stiu daca ma transfer la cluj la drept o sa fiu tot la buget sau la taxa?????? !!!!! va rog sa-mi raspundeti chiar ma intereseaza !!!!!

  26. Salut, din cate am aflat anul trecut, transferurile se fac doar la taxa. Daca dupa anul de taxa ai media suficient de mare incat sa ajungi la buget, nu mai platesti si urmatorul an.

  27. buna,am intrat anul asta la cuza in iasi la geografie si as vrea sa ma transfer tot la geografie la bucuresti trebuie sa fac un an la cuza mai inatai si abia apoi ma pot transfera?nu stiu daca notele pot fi o problema pt ca sunt olimpica si cred ca se tine cont de aasta si la bucuresti.help me please dak stiti ceva

  28. am si yo o intrebare sunt stundenta in anu 2 la tcm iasi ji acuma vreau sa ma transfer de la aceasta facultate.AS VREA SA INTREB CAT COSTA TAXA DE TRANSFER?

  29. salut,eu am ratat perioada de admitere,la particulara nu am vrut sa ma bag deoarece stiam ca dupa e greu sa te transferi la una de stat iar singura obtiune era arad,unde mi-am depus 2 dosare la info si la psihologie acuma sa vad la care voi lua si la care voi ramane problema ar fi ca dupa in anu 2 as vrea sa ma transfer la uvt la timisoara si mie teama ca nu imi vor da voie astia de la arad sa ma transfer ce sa fac,exista vreo sansa de transfer stiind ca si asta din arad e de stat?

  30. Daca facultatea e identica, s-ar putea sa reusesti. Cel mai bine suni la UVT, le povestesti ce vrei sa faci si iti spun ei daca e posibil.

  31. sunt si eu la universitatea din Scanteiesti mehedinti si as dori transfer la universitatea din cocorova tot in mehedinti se poat,eu sunt la sectia de lemne si betoane

  32. salut,am vbit la UVT si mi-au zis ca depinde de la an la an,e vba de un protocol si de cati stuneti au fiecare facultate in parte si ca se face cerere si trebuie aprobarea ambilor decani,ce parere ai ce sa fac in situatia asta,crezi ca am sansa de a ma transfera la anu

  33. In cazul asta, trage tare si ia note cat mai mari si sa nu ai nicio restanta. Daca ai media mare, nu vad de ce n-ar aproba. Apropo, o sa ai nevoie si de un motiv serios sa te muti in Timisoara(daca invoci motive familiale, cred ca e suficient)

  34. da de la particulara la stat nu se poate transfer sau ba da,ca eu mai aveam 2 variante asta de stat la arad si particulara oriunde si am zis sa dau aici stiind ca de la particulara mai grew cu transferul…

  35. a si hai sa te mai intreb ceva sa vedem tu ce parere ai de asta,mi-a zis-o un asistent cica dak esti la buget chiar dak sa zicem ai note mai micute,dar esti integralist,poti sa nu treci la taxa,e adevarat?

  36. Da, depinde de câte locuri sunt la buget/taxă. Dacă ești sub linie, ai trecut la taxă, chiar dacă ești integralist cu media 7, de exemplu

  37. inca ceva care mi-a venit acuma in cap,sa fac o smecherie mica la anu defapt ma rog peste 2 ani,as vrea sa ma fac psiholog sa zicem,insa cum la psihologie concurenta e ft mare si la filosofie delok,dak fac eu in asha fel incat la anu dau la filosofie,intru la buget si in anu 2 sa imi iau transferu tot la buget,dar la psihologie acelasi oras timisoara aceeasi faculta UVT ca oricum cele 2 au legatura intre ele

  38. Salut,se poate transfer de la informatica dupa primul an la psihologie in cadrul aceeleassi universitati?

  39. adrian, din cate stiu nu prea ai cum, pentru ca nu corespund materiile pe care le predau facultatile de care zici tu

  40. Hey as avea si eu o intrebare … Sunt studenta in anul 1 la Stiinte Economice in Cluj Napoca si desi au trecut doar 3 saptamani de cursuri pot spune ca nu imi place absolut deloc … Parintii au fost cei care m-au cam fortat sa aleg aceasta facultate pentru ca au fost de parere ca ceea ce imi doream eu sa fac, si anume jurnalismul nu ar fi de viitor … in fine … vroiam sa intreb daca exista vreo sansa sa ma pot transfera acum la jurnalism sau trebuie sa astept pana la anul si sa ma inscriu din nou in anul 1?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *