Am aflat destul de recent de noua platformă de întrebări și răspunsuri, Quora.com.
Ei sunt online de prin 2009, însă abia acum au primit un pic mai multă atenție atât internațională, cât și în România.
Quora is a continually improving collection of questions and answers created, edited, and organized by everyone who uses it.
Definiția asta ar trebui să vorbească de la sine. Quora e o platformă de întrebări și răspunsuri care dă posibilitatea, în plus față de Yahoo! Answers(Facebook Questions e în continuare închis pentru utilizatorii români), ca utilizatorii să comunice între ei. Quora funcționează ca rețea socială pe două modele – Twitter(followers și following, plus menționări) și Wikipedia(editarea tuturor materialelor de către comunitate).
Nici nu mă gândesc să compar Quora cu TPU.ro(care face cam același lucru, însă pentru alt grup țintă). Întrebările și răspunsurile de pe Quora sunt despre alte lucruri decât Hanna Montana, contracepție sau menstruație.
Primul lucru pe care îl faci pe Quora.com
După ce ți-ai înregistrat contul, ți-ai găsit prietenii de pe Facebook și Twitter care folosesc Quora, platforma îți recomandă niște domenii pe care să le urmărești. Ele sunt colecții de întrebări și răspunsuri date de utilizatori. Nu-ți recomand să urmărești mai mult de 5-6 topic-uri, pentru că devine greoi să ții pasul cu informațiile. Începe cu domeniul tău de activitate, cu pasiunile tale, cu online-ul.
La ce îmi folosește Quora.com?
Ție, sincer, nu știu.
Știu la ce îmi folosește mie. Dacă am o întrebare la care vreau să îi verific răspunsul pe care l-am formulat eu, o pun pe Quora și o promovez pe topic-urile la care se încadrează. Dacă întrebarea e suficient de specifică, formulată bine și are suficiente detalii la descriere, atunci va atrage atenția specialiștilor de pe platformă. Așa poți să dezbați idei legate de un subiect care te interesează și să verifici ce răspunsuri sunt acceptate de majoritatea celor care urmăresc întrebările.
Dacă întrebarea ta există deja, e și mai simplu. O găsești prin motorul de căutare în timp real și vezi răspunsurile. Avantajul Quora este că poți să dai note răspunsurilor, așa încât cele mai bune intervenții ajung să fie cele mai vizualizate și importante păreri despre subiectul respectiv.
Quora are funcția de Follow și pentru întrebări, așa că vei fi anunțat de fiecare dată când cineva răspunde la o întrebare care te interesează.
Comunitatea se autoreglează, în sensul în care dacă publici o inepție sau pur și simplu răspunsul tău nu e folositor sau conține informații false, el poate fi marcat ca Nefolositor sau poate fi propus spre editare. E un pic asemănător cu modelul Wikipedia.
Cine deține puterea?
Spre deosebire de Facebook, pe Quora toate elementele de conținut pe care le publici sunt și rămân proprietatea ta. Bine, treaba asta își pierde din valoare, având în vedere că scopul platformei e ca un număr cât mai mare de oameni să participe la formularea unui răspuns comun la întrebarea comună a mai multor utilizatori. Se diluează dreptul de autor.
În fine, m-am jucat cu Quora.com și urmăresc îndeaproape cum în fiecare zi intră din ce în ce mai mulți oameni din România. Da, și aici e pe bază de invitație, așa că dacă vrei să îți faci cont, lasă-mi comentariu și te invit în Quora, lumea întrebărilor.
p.s. a mai scris despre Quora – Marius Sescu
si eu vreau, si eu!!
uite, cu postul asta o sa ajungi sa dublezi numarul utilizatorilor romani de Quora 🙂
Am mai trimis un set de invitatii. Mai am, daca vreti
Solicit o invitatie, te rog.
Multumesc
Si eu as vrea. Mersi
Interesant. Am tot auzit de Quora asta dar am tot ignorat-o. Acum, dupa ce am citit la tine parca devine interesant. As vrea si eu o invitatie daca se poate. MErsi
@flo ți-am dat invite pe adresa de email pe care mi-ai lăsat-o
kul. mersi
Titus, nu am primit invitatia :(. Pls daca poti trimite-o inca o data la contact@domainguru.ro
mersi
@flo am retrimis, sa verifici si in spam
a ajuns, mersi mult
Salut. Aș vrea și eu o invitație pe Quora. Mulțumesc anticipat.
Adi
Gata, te-am invitat.
Am destui ani petrecuti in viata si mult mai multe intrebari la care nu mi-am gasit raspuns.Ce spui Titus,pot obtine si eu o invitatie? M-ati facut foarte curios cu acest site si de ce nu,poate va pot impartasi chiar eu unele raspunsuri din experienta mea de viata. V.RO
daca mai este valabil si inca mai “pasesti” pe site-ul asta, am nevoie de o invitatie urgenta!!!! pe quora! am sa iti si explic de ce, dar private daca vrei. multumesc…sper sa mearga! tin degetele incrucisate!
@Valentina s-a făcut. Dă-mi un email(vezi pagina de contact)
I am not really srrsuiped from the fact that Nadine Labaki won the “Celebrity of the year title”. If we got back in time, we know that her movie “Caramel” put her on “Variety’s 10 Directors to Look Out for List.” Also, She also directed Nancy Ajram’s video, Akhasmak Ah. Among many other interesting accomplishments she has done, which you can read on . Her last movie “Hala2 lawayn” was a great hit! Which I believe made her win the tittle.