Guest post scris de Dan Brasoveanu, pasionat de internet, web marketing to be more exact. Imi place sa dezbat o idee buna cu prietenii, alaturi de o muzica buna pe fundal si o bautura fina. Calatoresc cu spor, placere si drag.
Cam la sfârşitul lui Noiembrie cei de la Bing, au scos proverbialul iepuraş din jobenul de algoritmi de ranking şi au recunoscut că au început să folosească semnale din social media pentru a ordona rezultatele unei căutări pe motorul de căutare
Cum e şi normal, în câteva zile şi cei de la Google au lansat un comunicat în care şi ei recunosc că folosesc diverse semnale din social media pentru a prezenta user-ilor de Google Search cele mai relevante rezultate.
Toată luna Decembrie discuţiile din industria SEO s-au învârtit în jurul acestui subiect şi al metodelor pe care trebuie să le foloseşti, astfel încât o campanie de Social Media să influenţeze şi campania de SEO.
Sunt multe lucruri de zis despre acest subiect, dar prefer să mă rezum la ce am aflat din propria experienţă şi la web-ul din România care este dominat în proporţie de 90% de către Google, pe partea de căutări online.
Atunci hai să vedem 6 semnale din Social Media la care se uită şi nu se uită conaşul Google:
1. Google foloseşte în mare parte Twitter-ul pentru a determina popularitatea şi relevanţa unui link. Facebook-ul e un big black box pentru Google şi o să rămână aşa pentru ceva timp de acum încolo.
2. rel=”nofollow” nu are nici o valoare pe twitter. În general rel=”nofollow” este folosit pentru a avertiza motoarele de căutare că linkul marcat nu trebuie luat în calcul pentru un eventual ranking.
3. Dacă vrei să ajungi cât mai sus pe o anumită căutare pe Google cu un articol şi vrei să te foloseşti de twitter, contează foarte mult numărul de RT-uri pentru pagină targetata. Astfel Google îşi da seamă că acel articol e apreciat de comunitate şi e foarte relevant pentru căutarea pe care o targetezi.
4. Google îţi calculează pe twitter un aşa zis aAuthor authority”, este independent de Page Rank şi este folosit în cazuri particulare pentru a determină câtă greutate să atribuie unui link.
5. Că să ajungi pe prima poziţie încearcă să primeşti cât mai multe RT-uri de la persoane care au ceva autoritate pe twitter, adică au un număr mare de followeri şi sunt relevanţi pentru subiectul pe care îl abordezi. În afară de ranking o să primeşti şi ceva traffic dacă ajungi în timeline-ul persoanei respective.
6. Încearcă să creşti valoarea paginei tale de twitter, să generezi cât mai multe linkuri de pe twitter şi de pe alte site-uri. Te va ajuta foarte mult să îţi creşti “Author authority-ul”
Cum am precizat, aceste semnale se referă doar la Twitter, pentru că Google nu are acces la pleada de conversaţii de sharing de pe Facebook. Ceea ce Bing poate să facă din ce au declarat ei, dar nu prea îmi dau seama la momentul actual cum fac .
Oricum un mic sfat , nu vă bazaţi strategia de link building pe linkurile primite de pe twitter. Un link de pe un domeniu cu pagerank autoritate va fi mult bun decât câteva zeci de RT- primite. Social Media e o componentă a campaniei de link building.
Voi ce semnale credeţi că mai foloseşte Google pe Twitter? Sau pe alte reţele?
P.S: Multumest lui Titus pentru găzduirea articolului şi promit că revin cu un articol mai practic legat de SEO&Social Media.
hmmm, crezi ca faptul ca blogul meu a avut o evolutie bunicica in ultimul an (pagerank, unici etc) se datoreaza macar partial si faptului ca sunt destul de bine pozitionat in twitter?
exceptand intrebarea tampita cu bold si h2 din final articolul era chiar misto
🙁
O parte din vina o are si Twitter, dar cred ca Dan poate sa iti raspunda mai bine la intrebare
@piticu nici macar nu era h2, nu mai trolla
@Stefan:Am analizat un pic backlink-urile tale ,iar procentajul de linkuri followed vs nofollowed e de 92% vs 8%. Cel mai probabil cele mai multe linkuri din alea de nofollow, le ai de pe twitter.
Evolutia buna a blogului tau per total e mai mult datorata linkurilor de pe alte domenii. In total ai 329 de domenii care iti dau backlink-uri.
M-am uitat la numarul de RT-uri de la articole si media e undeva intre 10-12 RT-uri. Oricum pentru anumite articole care au mai multe RT-uri ,sigur ai pozitie favorabila pentru expresia pe care o targetezi. De exemplu cauta pe google: “Ce inseamna sa fii PFA” esti pe locul 3 la rezultate.
Si crede-ma ca e o pozitie buna, tinand cont ca rezultatele pentru expresiile care contin “pfa” sunt spamate la greu de anumite site-uri cu greutate.
Pentru mai multe informatii legate de backlink-uri check:
http://www.opensiteexplorer.org/ (daca ai nevoie de un raport mai detaliat, let me know)
@Dan am folosit si eu opensiteexplorer.org si functia de comparare site-uri e geniala
Tin sa il contrazic pe Dan Brasoveanu in ce priveste Facebook-ul ca big black box in ochii lui Google. Exista paginile de fani (fanpages/officialPages) care se indexeaza pe google cu tot continutul lor. Nu trebuie sa fii logat ca sa poti vedea un fanpage/officialPage. Google ia si de acolo link-uri si content. Ba chiar acele pagini bat o gramada de site-uri mari pe anumite cautari.
@Dan: Eu am zis ca e big black box in ceea ce priveste link-urile care circula in interiorul Facebook, nu are acces la ele.
In ceea ce priveste fan page-ul sunt de acord ca ajuta la indexarea de continut pentru site-ul tau.
Legat de ce ai zis “Ba chiar acele pagini bat o gramada de site-uri mari pe anumite cautari.” Ai putea sa dai cateva exemple? 🙂
@danilor Cautati clubul parintilor grijulii pe Google. E un exemplu bun(sau cel putin era cand il administram eu)
Bing are access pentru ca are un oarecare parteneriat cu Facebook, fiind unul din primii mari investitori. Inearca un search in Facebook si vezi ce apare la web results 🙂 Trebuie sa fie un indiciu macar, daca nu o confirmare.
@Claudiu: Eu suspectez ca astia de la facebook le-au facut gen un feed general sau feed-uri multiple pentru cei de la Microsoft pentru conversatiile care continuri linkuri sau care au continut.
Stiu ca e o optiune in Bing, care pentru anumite cautari baga si continutul,relevant cautarii, de pe facebook care a primit like-uri din reteaua ta de prieteni.
Cred ca nu e greu sa incorporezi aceste semnale in ranking-ul general al unei pagini.
Mai multe informatii gasesti:
http://searchengineland.com/bing-now-with-extra-facebook-see-what-your-friends-like-52848