Cam din 2007 am început să lucrez cu instrumentele de comunicare pe care le pune la dispoziție internetul și m-am lovit de mai multe ori de un fenomen pe care nu l-am prea luat în seamă înainte să fiu și eu vizat de efectul lui: delictul de opinie.
Pentru necunoscători, delictul de opinie se definește în felul următor(îmi aparține exprimarea, dat fiind faptul că nu am descoperit o definiție oficială):
delictul de opinie presupune o vină/un oprobriu pentru o părere exprimată public vis-a-vis de un subiect.(rog lingviștii să mă contrazică, dacă e cazul)
Ideea articolului a pornit de la Andreea(pe care n-o cunosc, poate ne-om vedea pe la ceva eveniment de onlineri), care a publicat pe Twitter un clip cu Cozma și a fost pusă la zid pentru părerea ei. Trist, zic eu.
Manifestările delictului de opinie în online
Diferența față de trecut, când doar persoanele publice și importante erau pasibile de delict de opinie, de regulă, semnalat în presă, respectiv la scară mai mică, în grupuri restrânse, dar fără impact social major, internetul a deschis noi porți. Acum, de exemplu, dacă te pui pro eutanasierii cânilor, să vorbești despre mineriade sau spui că proiectul de la Roșia Montană e ok, riști să fii atacat public de către te miri cine.
Exemplul Andreei mi se pare foarte potrivit pentru exemplificarea virulenței unui atac pe Twitter. Lucian observă foarte bine trendul din ultima vreme. Dincolo de nervii pe care ți-i poate cauza o treabă de genul ăsta, cam tot ce scrii pe internet rămâne într-un fel sau altul, indexat de motoare de căutare sau salvat de un blogger. Chestia asta poate să te afecteze mai departe, un potențial partener/colaborator/angajator putând să îți vadă agresivitatea pe internet și să pierzi șansa la care aveai acces. Mai bine te gândești de două ori înainte să ataci pe cineva, mai ales atunci când diferența e de opinie, nu de fapte.
Cum reacționezi?
Cu calm și cu tact. E rețeta cea mai bună.
Voi când ați fost puși ultima dată la zid pentru ceea ce ați spus pe online? Cum ați reacționat?
Din cate am observat, mai mult a dat apa la moara.
Nu vad nimic relevant in ceea ce a afirmat persoana respectiva. Dialogul a fost dus mai departe complet neproductiv.
N-am lăudat reacția, am punctat problema. Reacția cea mai bună e să te ții bine, să fii calm, să nu te iei la harță cu cei care te pun la colț, zic eu.
Delictul de opinie merge in ambele sensuri – poti sa fii contra RMCG, contra eutanasierii maidanezilor si sa vorbesti despre blugi nu despre mineriade si tot se vor gasi destui care sa te faca, pe rand, cretin, monstru cu chip de om, vandut ungurilor sau, dupa caz, piscotar :)
Cred ca asta vine din incapacitatea noastra de a accepta ca altcineva poate avea o alta opinie si din convingerea noastra ca detinem adevarul absolut. Si ne facem cu totii vinovati de un astfel de limbaj aflat mereu la limita, mereu la un pas de a lua gatul cuiva. Cu cat este subiectul mai sensibil, cu atat mai inversunati suntem.
Cand vom invata ca e bine ca nu toata lumea sa fie de acord cu noi, ba inca sa ramanem amicali si binevoitori cu cei care cred fix invers decat noi, atunci vom invata in sfarsit ce inseamna de fapt libertatea.
Dar mai avem de invatat, cu totii :)
ps. stii ca am pareri diferite de ale tale in multe subiecte sensibile, dar asta nu ma impiedica sa te urmaresc si sa apreciez ce scrii despre alte subiecte. Aici e cheia.
@zvoner mai rar oameni ca tine, respectele mele.
Să știi că delictul de opinie e exact ceea ce stă în calea oricărei dezbateri sănătoase, pentru că adversarii țin mai mult să se discrediteze, în loc să aducă argumente reale în conversație.
ma ultima data cred ca prin august cand cineva a pus seful de la Cercetari penale IPJ Mures sa ma sune si sa ma ameninte pentru ca le-am facut pitipoance. si chiar m-a sunat gagiul :)) numa ca aveam avocata la firma de cateva luni deja si i-am zis sa-mi sune avocata daca vrea sa vorbeasca oficial cu mine si daca nu… sa inchida. in rest amenintari cu bataia, las ca te prind eu … las ca aflu cine esti… iti rupem picioarele, iti spargem ochelarii… deh blogger de oras mic :)) tirgu mures Gen :))
@mihai și nu i-ai reclamat pe nicăieri?
pai nu prea am avut ce sa reclam ca nu s-a intamplat nimic. amenintarile sunt greu de dovedit fara martori.si nu te ameninta nimeni in public….
dar deocamdata sunt chill. dar e asa amuzant cum se aprinde lumea cand vede ca pe net nu mai e aceeasi treaba ca in ziar… mai dureaza un pic pana se obisnuiesc :P
“Le délit d’opinion est le fait d’exprimer des idées pouvant attirer des représailles judiciaires ou par d’autres moyens de la part du gouvernement ou de toute institution exerçant le pouvoir.
L’expression est surtout ironique. Par construction, elle insinue que le seul fait d’avoir une opinion est constitutive d’un délit. Désigner quelqu’un comme coupable de délit d’opinion, c’est en fait accuser celui qui exerce la sanction de ne pas respecter la liberté d’expression.”
Prin definitia frantuzeasca de mai sus, delictul de opinie este asociat constrangerii libertatii de exprimare a individului venite din partea unei autoritati a statului.
Fenomenul prin care niste nulitati isi aroga statut de atoatestiutori si de autoritate suprema este un efect secundar al Internetului asupra persoanelor needucate, care la noi sunt din ce in ce mai multe. Vedeti comentariile strainilor la articole din ziare serioase si vedeti ca se poate si altfel.
Esti cel mai tare! Imi place mult cum scrii!