Din motive obiective, aseară am absentat la avanpremiera Lincoln. Din câte mi-a povestit delegatul meu, filmul e o mostră de diplomație americană de excepție, în special la capitolul negocieri și discursuri. Vă las cu povestea lui Robert Lazăr, care a fost la fața locului.
La invitația lui Titus am fost în Cinema City – Sun Plaza, cu girul Odeon și TVR2, să văd “Lincoln”, noul film al lui Spielberg, realizat după romanul biografic “Rivalii”, scris de Doris Kearns Goodwin. Filmul a fost pus la cale încă din 2005, iar filmările ar fi trebuit să înceapă în 2006, dar se pare că scenariul de atunci nu a fost satisfăcător pentru Spielberg, fiind necesari încă 5 ani pentru a începe filmările.
Rezultatul final s-a regăsit în filmul care ne prezintă ultimele 4 luni din viața lui Lincoln, cu accent pe cele două luni în care a luptat pentru abolirea sclaviei. Povestea filmului e compusă din adevărul istoric, plus o componentă emoțională. Descoperim un om simplu căruia îi plac poveștile, care știe să se amuze în multe clipe tensionate, dar care acționează cu un tact pe care doar el îl înțelege. Lincoln pare un bătrân încăpățânat care e în stare de orice pentru a-și atinge scopurile.
Pentru cei ce nu cunosc atât de bine istoria SUA, filmul aduce un plus de informație. Te ajută să înțelegi ce s-a întâmplat cu adevărat și cum corupția a ajutat la realizarea unui bine: abolirea sclaviei. Putem găsi în filmul ăsta și o lecție de democrație.
Realizarea filmului a fost făcută fără prea multe efecte speciale. În schimb, s-a pus mare accent pe autenticitatea vremurilor dar și a istoriei. Mi-a plăcut să văd ce însemna atunci să fii președintele SUA și ce înseamnă acum, de la modul în care era organizată Casa Albă, până la modul de viață al conducătorului.
Ca o notă de final, pot să spun că mă așteptam ca Lincoln să fie un film mai mult documentar, dar filmul reușește să te captiveze la fel ca un film de acțiune în care aștepți cu nerăbdare să vezi ce soluție va găsi personajul principal pentru rezolvarea problemelor. Asta se întampla, mai ales, dacă nu ai studiat în detaliu istoria SUA din perioada războiului civil.
„
vazut, placut, mai ales pentru lead role :D foarte impressive modestia personajului…. ca un bunic de treba :D
Și cu toate că e modest, reușeste să dejoace planurile sudului de a menține scalvia. Faină dramatizare a vieții politice.