Reach și Engagement – Măsurare în Content Marketing

Content_Marketing_Mix1-01La rugămintea lui Alin, am scris câteva rânduri pentru blogul lui despre starea ”industriei” de content marketing. Le redau mai jos.

Cred că întrebarea e prea avansată pentru stadiul în care se află marketingul în România. Să zici că o companie are strategie de content marketing e ca și cum ai vorbi de rachete spațiale în Evul Mediu. Bun, dacă ar fi să mă gândesc ipotetic, eu aș pune drept KPI pentru conținut: reach-ul și engagement-ul, adică numărul de oameni la care a ajuns și numărul de oameni pe care i-a și influențat să facă ceva (like, share, comentariu etc.). Dincolo de asta, poți să legi contentul cu marketing afiliat sau cu lead generation-ul tradițional din sales, dar deja nu mai e content marketing, ci e advertorial clasic.

Content marketing-ul ar trebui, din punctul meu de vedere, să fie în foarte mare armonie cu PR-ul, cu generarea de evenimente și cu social media strategy-ul (alte avioane, știu). E bun atunci când ai o poveste stufoasă, cărnoasă, pe care nu o poți spune într-un vizual și un slogan, într-un ad de 15 secunde sau un banner interstițial.

Dacă o să citiți și restul opiniilor pe subiect, o să vedeți că acest tip de marketing se măsoară prin două tipuri de indicatori: reach și engagement. Și că nu există foarte multă încredere că la nivel de companii există o înțelegere a fenomenului de Content Marketing.

Poate ar merita făcute niște conferințe, niște meetups sau niște mese rotunde în care să povestim de tipul ăsta de promo.

p.s. Și mai e o chestie, Content Marketing-ul nu e doar online, e și mobile, print sau TV. Keep that in mind.

(sursa foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *