Concluzia proastă cu marketingul de țară

RTEmagicC_02_logo.jpgVăd din ce în ce mai des tot felul de străini de sorginte insulară europeană că se dau peste cap în a zice despre țara noastră că are potențial, că e frumoasă, că e un paradis natural și așa mai departe. În felul ăsta e coafat și articolul de pe Ziare.com. Nu-l contrazic decât parțial, pentru că a concluzionat prost. Pe la mijlocul articolului chiar îmi dăduse speranța că a înțeles cum merge dezvoltarea unei țări (bazată pe valorificarea de resurse interne, producție, industrie, minerit și infrastructură), dar a încheiat așa:

Intrebat care este cauza imaginii negative a Romaniei in strainatate, Gerry Eastwood a dat un raspuns asemanator cu cel al majoritatii strainilor din campania “Strain in Romania”.

“Marketingul prost. Chiar vorbeam despre acest lucru cu un grup de oameni. Probabil ca Romania este una dintre cele mai frumoase tari din Europa, cu oameni minunati, cu o clima placuta si bogatii naturale. De ce nu are o imagine buna? Clar trebuie sa fie vorba despre strategia de marketing”

Serios? Nu e vorba despre faptul că durează între 12 și 14 ore să traversezi țara cu trenul sau că lipsa autostrăzilor duce la un timp de călătorie de 8-10 ore pe 700 de km? Sau că atunci când încerci să faci afaceri oneste ești blocat de hățișul legislativ, decizional și de atitudinea conaționalilor noștri de ”țeapă as much as you can”? Sau de alți conaționali care pleacă pe afară să cerșească și să fure pentru că sistemul românesc și european nu le face nimic dacă îi prinde? Nu cred că au ținut lucrurile astea vreodată de marketing.

Să facem o mică paralelă și cu business-ul. Gerry Eastwood a avut o firmă în construcții (care a dat faliment). Dacă firma lui se concentra pe marketing și nu pe capabilități, respectiv pe infrastructura de proceses și pe construcția relațiilor cu furnizorii și clienții, atunci nu mă mir de ce s-a dus pe apa sâmbetei. Nu poți să promovezi un business defect într-un mod idealizat pentru că în momentul în care clientul îți vine cu niște așteptări mari și tu îl dezamăgești, nu numai că nu se mai întoarce, le spune și prietenilor lui sau scrie pe net ce țeapă a luat cu tine.

Înainte de marketing stă investiția în infrastructură și capacitate de producție/servicii. Degeaba promovezi ceva ce nu poți susține. Asta e valabil și pentru țări și pentru afaceri.

(sursa foto)

One thought on “Concluzia proastă cu marketingul de țară”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *