eRomania – turul blogosferei in 24 ore

e-romaniaAm urmărit aseară și astăzi aparițiile pe bloguri legate de cel mai recent scandal online – platforma eRomania, care a fost evaluată la 500 milioane de euro – costuri distribuite pe 4 ani(până în 2013) și cu venituri previzionate de 280 milioane euro. Nu am de gând să dezbat absurditatea proiectului, ci mai degrabă să arăt modul în care el a fost prezentat în blogosferă(atât independentă, cât și mogulizată).

Cristi Șuțu a scris primul, după ce ministerul a dat comunicatul de presă. De aici a început un exercițiu de refulare și punere la zid a guvernului(pe bună dreptate, însă cu informații incomplete). Articolul se numește ”Guvernul dă un juma de miliard de euro pentru un mega-site”. Citește cu încredere și comentariile(cele 70) – o să vezi superficialitatea cu care oamenii au citit știrea/comunicatul.

La scurt timp după Șuțu, a publicat și Piticu un articol la fel de vehement, care cita drept sursă, pe lângă comunicatul care a pornit toată povestea(despre care o să vorbesc în final), deci a propagat informația parțială. Și aici s-au strâns foarte multe comentarii(38 – mult pentru blogul lui, la un singur articol), stârnind furia națiunii, care a citit pe diagonală(în cel mai bun caz) știrea :).

Din zoso doar o să citez ”Nu mai e nimic de spus”. Cele 101 comentarii l-au contrazis – au fost multe lucruri de spus, multă carne de aruncat spre guvern și proiect. Totuși, aici au început să apară indivizi care ridicau și problema interconectării bazelor de date, informatizarea administrației și alte probleme spinoase pentru sistemul de comunicații din România.

Cum a simțit că e rost de trafic, a scris și blogatu despre eRomania. Câteva linkuri, clipul din nou și 1 comentariu insipid – catalogăm la mențiune.

Dacă tot am trecut pe la Blogatu, trebuie să mă opresc și la unul din linkurile pe care le-a dat el – spre blogul lui Dani – care a scris că ar fi făcut el site-ul pentru 10.000(bine, el cu un prieten). Dead end. Ne întoarcem un pic.

Nici măcar în curtea mogulilor – la voxpublica, nu am avut parte de un articol mai complet sau mai analitic. Florin Pușcaș a punctat și el factorul de scandal și a făcut și el o ofertă, ca tot românul, mai ieftin, față de suma ridicolă aprobată de guvern. Și aici au apărut câțiva comentatori mai răsăriți care au dus dezbaterea spre existența sau inexistența infrastructurii – ca justificare pentru costuri. 28 de comentarii până la ora asta.

Refresh dă lista companiilor care vor beneficia de banii alocați proiectului:

Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin si Teamnet International.

fără să dea o sursă a declarațiilor(conform ultimelor declaratii). LE: uite și sursa declarațiilor – Ziarul Financiar

Alte apariții au fost pe thenextweb.ro și w2, ultimul arătând că platforma e construită pe un CMS(content management system – gen wordpress) gratis.

De la Orlando merita mentionat un comentator(din cei 11):

Seba Says:
March 16th, 2010 at 10:53 am Mie unu mi se pare subevaluat ca si bani. Nu are sens sa intru in detalii dar nu poti sa vezi “un portal” si atat. Hardware aici nu inseamna numai serverele pe care va rula portalul. Trebuie schimbata mare parte din infrastructura, se lucreaza in fox vechi de cand bunica, trebuie trainuiti o gramada de functionari etc. E adevarat ca nu probabil nu se vor atinge obiectivele din document, prin simplul fapt ca un proiect de 500 mil se prezinta in 40 de pagini, si la lucrarea de dizeratie te pun sa scrii mai mult, dar daca s-ar indeplini ar face cat toate autostrazile care nu se mai fac.
my 2 cents

Concluzia te las să o tragi singur.

De data asta mă limitez la a spune povestea unui can-can blogosferic, care s-a desfășurat în ceea ce știe mai bine să fie : loc de înfierat. Mă întreb ce ar fi rezultat dacă energia asta ar fi fost investită într-un proiect nou, interesant și cu resurse mici 🙂

9 thoughts on “eRomania – turul blogosferei in 24 ore”

  1. ASA! Fii tu gica contra.
    1. te aberezi cand zici ca nu am comentarii.
    2. ai citit la orlando? el cel putin s-a decis sa citeasca pdf-ul ala si sa-l comenteze, eu m-am oprit din citit la securitate, pagina 7, nu mai avea sens sa continui.

    ce e scris pe diagonala? ce e scris sa infiereze? sau noi nu lucram in aceeasi industrie?

  2. 1. de obicei ai 10-15 🙂 38 e mai mult, hai ca n-am dat cu parul, e de bine.

    N-am zis ca e scris pe diagonala, ci ca e citit pe diagonala si apar comentarii de genul – ”site-ul ăsta îl făceam în garaj”, când în spate mai stă un calup intreg de modernizări.

    Nu apăr în niciun caz proiectul sau suma, ci m-am cam săturat de arătatul cu degetul. Cred că există subiecte mai faine de dezbătut.

  3. 1 click distanta.

    Articolul face referire la 2 mai vechi iar intr-unul din ele este si lista aceea de firme.

    E un subiect pe care il urmaresc din vara. Iti recomand sa te abonezi la refresh.ro. E un box in sidebar, sus. Ti-ar veni mai usor 🙂

  4. @costin – 2 clickuri distanță – era in articolul din februarie, la final, preluat din ZF – am schimbat.

    p.s. sunt abonat si cititor, uneori chiar si comentator pe refresh 🙂

  5. Da, lumea e in general superficiala, mai ales pe internet. doar nu te asteptai sa ia toti comentatorii pdf-ul, sa il citeasca, eventual sa-l si trimita cu observatii si track changes:)

  6. Sunt de acord ca nu e doar un site, trebuie infrastructura noua in spate si ca in unele locuri “se lucreaza in fox”.
    Suma ar fi ok poate chiar mica daca s-ar face totul de la 0 (zero).
    Dar proiectul eRomania nu face atatia bani din urmatoarele motive:
    1 Marea majoritatea a serviciilor ce trebuiesc acoperite de proiect asa cum scrie in documentatie (da, am citit documentatia)sunt deja facute sau urmeaza sa se faca pe alti bani.
    2.Alta parte se face la nivelul administratiei locale care nu e sub palaria MCSI (partea de e-Guvernare a administratiei locale e coordonata de MAI, cf. legii 161/2003, ca sa nu mai vorbim de autonomia locala).
    In rest, balarii de genul :informatii despre locatii turistice, despre localitati, biserica etc astea sunt mizilic, in termeni de bani.

  7. @ionut Nu mă aștept ca un comentator să citească PDF-ul, dar în momentul în care scrii pe blog și o dai ca știre, ar trebui menționate toate aspectele proiectului. Cel puțin așa mi se pare corect.

    @gica contra Câți bani ar face în mod normal, dacă spui că o mare parte din servicii sunt deja acoperite?

  8. De acord că nu face atât de mulți bani. Acum întrebarea e ce putem noi să facem, mai departe de un manifest pe net?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *