Topul real al brandurilor romanesti pe Facebook

Am primit acum ceva vreme un material de direct mailing de la Evensys, legat de conferința despre Facebook, așa numita Social Networks Strategy. Vreau să semnalez următoarea eroare:

Topul(greșit) al brandurilor românești pe Facebook:

Acum vă rog să urmăriți motivul pentru care cred că topul ăsta e greșit. Înțeleg că Pepsi e sponsorul principal al Social Networks Strategy, însă nu cred că ăsta e modul cel mai bun prin care poți să îl ”onorezi”, punându-l într-un top alterat. Riscul de a ajunge  pe bloguri e mare, riscul de a ajunge în presă, la fel de mare.

Și toate astea ar fi putut fi evitate dacă se consulta Facebrands.ro(chiar sursa datelor oferite de Evensys).

Topul brandurilor românești pe Facebook – pe bune

:

Cu toate că am scos vedetele, televiziunile și radiourile, Pepsi e locul 2, iar Lenor Parfumelle e doar pe locul 7. Am păstrat FunDeal, Kuponiada, GhidCroația.ro și Promotor pentru că sunt și ele branduri românești, chiar dacă nu au produs un suc/o cremă/o bere. Sunt site-uri și n-ar trebui separate de restul brandurilor consumer, pentru că împart în 2011 același target – pornind de la premisa că tindem spre 9-10 milioane de utilizatori de internet în România.

Nu cred că piața de online are nevoie de topuri lucrate, ci de sinceritate și proprietatea termenilor. Nimeni n-ar fi zis nimic dacă topul se numea: ”Topul brandurilor românești din FMCG”. Dar când vrei să asimilezi toată piața de Facebook cu FMCG, faci mari deservicii industriei.

La noi au prins foarte bine paginile de entertainment, paginile mass-media care au știut să folosească Facebook și încă o serie de branduri care reușesc să adune fani prin mecanismele din spatele paginilor.

Restul segmentelor mai au de lucru la mecanisme și bugete, chiar dacă sunt clienți/sponsori, ca să atenteze la top 10.

Da, dacă nu era și Proiectul Roșia Montană în top, nu cred că observam așa de ușor discrepanța între materialul promoțional(cu albastru, mai sus) și realitate.

9 thoughts on “Topul real al brandurilor romanesti pe Facebook”

  1. Foarte interesant, de parca lumea intra pa Pepsi si se uita cand nu are bani sa-si cumpere. Apoi Lenor sa fie asa like-uit. Ciudat.

  2. :) Nu Pepsi Romania au fost sponsori la Social Networks Strategy. Ei au fost doar prezenti ca si parteneri. Sponsori au fost cei de la Xplain.

    Cand au facut topul acela se refereau la Top Branduri in general.
    Fun deal sau Rosia montana nu sunt branduri, unul e un site de reduceri/oferte/promotii iar celalalt este o “afacere locala” :)

  3. @Alina Proiectul Rosia Montana este, vrei, nu vrei, un brand ROMANESC. De Fun Deal nu stiu prea multe, insa e companie la fel de romaneasca precum Pepsi. E usor a face topuri pentru cei care nu “cunoaste”

  4. Topul se refera strict la FMCG, dupa cum bine ai dedus tu si multi altii, iar motivul alegerii acestui sector este strict legat de temele evenimentului si de participanti. S-a realizat un top pentru mere si tu insisti sa se includa si pere..ca doar sunt toate fructe

  5. @claudia atunci așa să se numească – Topul Companiilor FMCG Românești pe Facebook. E totuși un eveniment care se vrea reper în piață, nu poți să dai informații fără precizări. Așa apar confuziile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *