Pro si contra pagini globale pe Facebook

Trecerea KitKat de la pagină locală la pagină globală, cu toți fanii la un loc, ca să zic așa, și cu postări individualizate pe țară/limbă a stârnit azi mari dezbateri în online. Inițial, pe Facebrands, ai fi putut zice că au cumpărat 10 milioane de fani și că de aia au ajuns în topul paginilor din România.

Am mai scris de ce e o greșeală să aduni toate ouăle în același coș.

În plus față de ce ziceam atunci, ar mai fi câteva lucruri de punctat. În primul rând, e greu de categorisit în țară, având în vedere că e redirect spre pagina de global localizată(sic!). Tot 110.000 de fani din RO are, iar Facebook își omoară încet-încet momelile pe care le folosea pentru a genera spending de ad-uri. Nu, nu o să plătesc din nou ca să iau legătura cu fanii. Mai bine dau bani pe conținut.

Mai rău e că o să fie mai greu de calculat impactul social media în business-ul brandului (pe țară și regiune, ca doar acolo se fac și se desfac bugetele de publicitate online în companiile normale, nu de la centru, că așa vrea vreun CMO atotcunoscător), și mai greu de optimizat, iar agentiile și Facebook o să justifice și mai greu investiția în PR și advertising online prin acest prea-minunat și prea-utilizat canal.

Deci LIKE și SHARE, vă rog. Poate are cineva și argumente PRO. Eu n-am găsit. Și să nu începem placa aia cu comunități globale pentru că oricum comunici localizat.

One thought on “Pro si contra pagini globale pe Facebook”

  1. Salve.
    Kit-Kat au corelat mutarea cu ceva pauza globala. :)
    Bine ca n-a fost o menopauza globala!
    Astazi am observat aceeasi treaba si la Bacardi.

    P.s. – Akcentii tot din zona Asiei “sug” grosul fanilor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *