Vinerea trecută am fost, dis de dimineață, la prima ediție a BrandFusion Breakfast, la the Hub. Acolo, împreună cu oameni de marketing din ”food”, am dezbătut câteva idei de branding pentru antreprenori pe care le putem prelua și adapta din case-study-urile de ”food” pe care le-am văzut.
Le amintesc doar cele care mi s-au părut interesante: Goghurt – preferatul meu, un iaurt în tub, pentru copii (pentru că e complicat de hrănit unu mic cu lingurița în parc, cică), Yellow Tail – un altfel de vin (poziționat ca ușor de ales, fun to drink și convenabil) și Perrier (apă premium care vinde…well…sex).
Dincolo de case-uri și de discuțiile de după despre decizia de cumpărare la raft (influențată de design și reclamă), dar și de mâncarea bio/eco și aditivii pe care îi băgăm voluntar în noi, vreau să trec un pic prin întrebările pe care le-am văzut în invitația trimisă de Mona Ursu, Managing Parnter BrandFusion și gazda noastră.
Cum gasesti o pozitionare care sa te diferentieze de competitie?
Da, am vorbit de 6 tipuri de poziționări (by David Aaker) – key driver, idei în conflict, înlăturarea unei percepții, dezavantaj = > avantaj, exploatarea unei frustrări și blue ocean marketing. Ele se aleg în funcție de caracteristicile produsului/serviciului și de locul în care el se poate încadra în viața clienților, făcându-le viața mai ușoară, mai frumoasă sau mai simplă.
Ce influenta au strategia de business si provocarile categoriei in alegerea unei pozitionari?
Multă – unele schimbări cer retehnologizări, modificări în linia de producție sau alte nebunii cu costuri mari în spate. Trebuie să fii gata să justifici toate costurile sau să ți le asumi (dacă tu iei decizia finală). Nu e simplu, mai ales dacă ești într-o corporație de ”food”.
Cum poate pozitionarea de brand sa creasca relevanta brandului intr-o categorie?
Asociatori – dacă lumea nu înțelege care-i diferența ta, nu o să îți vadă nici relevanța. Vezi industria uleiului sau a zahărului, unde un 10% în minus la preț omoară piața.
Cum se foloseste pozitionarea in dezvoltarea identitatii de brand si comunicarii de brand?
Identitatea și comunicarea izvorăsc din strategia de poziționare, iar poziționarea e un rezultat al comunicării consistente a unei identități clare. Știu, e circular, that’s marketing.
Cum construiesti limbajul unui brand (slogan, mesaje de comunicare) pe baza pozitionarii?
Despre asta nu am prea vorbit, în mod specific, însă, din punctul meu de vedere, e subiectul unei alte întâlniri în sine, pentru că e mult de povestit despre tehnicile de comunicare de brand. Aici apare și discuția de offline vs. online, de TV, print, de articole de PR, de copy-ul de banner, de site-ul de prezentare/lead generation/promoție, de concursuri, de asociere cu vedete/trenduri/curente șamd.
Overall, mi-a făcut plăcere să stau de vorbă cu specialiști dintr-un domeniu la care, altfel, aș fi avut mai greu acces. De salutat e și formatul neconvențional – de masă rotundă vs. evenimentele tradiționale cu sală și vorbitor în față. Totuși, mi-ar fi plăcut să văd mai multă interactivitate în timpul prezentării, nu doar după, însă aici a contribuit și faptul că eram la prima ediție și era destul de dimineață.