Asist și asistăm de câteva zile la niște mișcări de stradă cel puțin bizare. Nu intru în detaliile desfășurării acțiunii, ci vă invit să citiți întreaga poveste, mai la final. Problema mea, în momentul de față, ca locuitor al Bucureștiului, este că nu mă mai simt în siguranță în orașul meu.
Nu mai pot să ies în oraș seara, în centru, nu mai pot să îmi parchez mașina fără să mă gândesc că există posibilitatea ca niște huligani sau golani să îi dea foc sau mai știu eu ce.
Mă gândesc și la cei care locuiesc sau lucrează în zona protestelor – cred că ei se simt și mai puțin în siguranță decât mine, acum că au fost distruse magazine, bănci, chioșcuri, garduri(pe care tot noi o să le plătim, chiar dacă nici n-am fost în piață).
Ce înseamnă toate astea?
Păi înseamnă că nu mai cheltui așa de mult, înseamnă că nu o să fac investiții majore, înseamnă că o să țin banii blocați până când o să mă simt din nou în siguranță. Mai înseamnă că niște oameni o să își piardă locurile de muncă din cauza faptului că eu și alții ca mine ne vom abține de la comportamentele normale de consum.
Mai în seamnă că vom vedea căderi la bursă, devalorizări ale leului, deci alte pierderi de locuri de muncă. Toate astea sunt interesante în contextul în care n-am luat împrumuturi mari de la FMI, în comparație cu, de exemplu, Ungaria sau Grecia care au luat sute de miliarde. Mai mult, totul seamănă leit cu Roma, Londra sau Atena.
E cumva ironic să ceri locuri de muncă în stradă și tocmai modul în care s-a ales să se facă această cerere să fie cauza pierderii a și mai multe locuri de muncă(ce am zis mai sus, plus cei care au pierdut bani din cauza vandalilor de la Unirii, de pe 15 seara).
Unde urmărești protestele?
Mi se pare important să învețe fiecare cum să își facă o imagine de ansamblu corectă. Nu-i suficient să urmărești un singur canal de comunicare, de la un singur trust, ci e nevoie de cel puțin 4-5 perspective. Eu vă recomand realitatea.net, hotnews.ro, antena3.ro, rtv.net, jurnalul.ro, stirileprotv.ro, gandul.info, b1.ro, evz.ro și ziare.com, în ordinea în care doriți.
Aștept din nou momentul în care o să mă simt în siguranță în centru și aștept intervenția serioasă a autorităților.
prin interventie…te referi si la solutionarea problemelor pentru care manifestantii sunt in strada ?
Mă refer la ceea ce te gândeai să scrii și n-ai scris.
“Aștept din nou momentul în care o să mă simt în siguranță în centru și aștept intervenția serioasă a autorităților.”
O interventie n-ar fi democratica, cat timp nu e violenta prea mare. Si in seara asta nu este.
Mie asta mi se pare mai nedemocratic – să distrugi fără drept bunul altuia. http://www.gandul.info/news/proteste-in-bucuresti-bilantul-distrugerilor-din-timpul-protestelor-de-duminica-9149452
Cât timp protestele sunt pașnice, n-am o problemă. Când apar violențele e altă discuție.
Cu tot respectul Titus, mai ales dupa ce nu mai suntem “friends” pe FB pe tine te intereseaza mai mult vopseaua de pe masina ta decat daca niste oameni nevinovati sunt bagati in spital de catre autoritati sau “ultrasii” pe care nu ii cunoaste nimeni sunt lasati sa faca scandal si sunt eliberati apoi de jandarmi. Si daca te-ai uitat la antena3 ai vazut reportajul despre sefii jandarmeriei printre protestatari duminica cand a fost cel mai naspa.
Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. – Benjamin Franklin
Daca vrei imagine corecta mergi in piata si cunoaste oamenii, altfel stai inchis in casa si lasa pe altii sa iti zica realitatea, roaga si un jandarm sa stea la usa ca tot il platesti din taxele tale si o sa iti fie bine.
http://www.gandul.info/news/proteste-bucuresti-marea-debarcare-jandarmii-ii-urca-in-duba-pe-ultrasi-apoi-ii-dau-jos-video-9160673
APADOR-CH cere Parchetului să investigheze excesele jandarmilor în Piaţa Universităţii
http://www.apador.org/
@Radu mă interesează viața civilizată, liniștea și bunul mers al lucrurilor. Niște proteste anemice completate de niște violențe inutile(contrate de intervenția justificată a jandarmilor) nu o să rezolve nimic într-o țară care are nevoie de investiții și locuri de muncă. E mai simplu să protestezi decât să deschizi o afacere care să angajeze, să zicem, 10 oameni.
Despre A3 nu comentez, pentru că ei au agenda lor.
Dacă vrei să vezi exemplu de mobilizare civică, îți recomand să te uiți peste graniță http://uk.news.yahoo.com/pro-orban-march-draws-100-000-budapest-183546116.html
În rest, toate ONG-urile s-au activat acum, că e rost de vizibilitate la TV. Tu de ce ieși în stradă, dincolo de lozinci?
@Titus pe scurt ies in strada pentru ca acolo, fiind mai multi suntem mai greu de ignorat, pentru a denunta lipsa de transparenta din sistemul administrativ, coruptia si abuzurile, care singur nu poti face prea mult pentru a combate. Mi-as vedea de treaba ca multi altii daca s-ar putea si daca mediul ar fi propice muncii corecte si oneste, dar din pacate nu e asa, cel putin in mediul institutional public. Daca vrei sa lucrezi in administratie regulile jocului sunt din pacate altele decat cele normale si rationale.
@Radu sistemul trebuie dărâmat din interior. Intri, înveți regulile, începi să schimbi, dărâmi, reconstruiești. Nu din stradă rezolvi problemele. Acolo poți cel mult să le semnalezi și să speri că ”se rezolvă”.