Cum finanțezi un MBA / Executive MBA

O cititoare mi-a suflat pe email că a căutat în lung și în lat credite pentru MBA, burse pentru MBA și alte tipuri de finanțări, însă fără succes. Treaba asta se complică, dacă se orientează spre un MBA de afară sau către o școală din Top 100 Financial Times sau The Economist.

mba-imhi-financing

Trebuie spus din start: nu există rețeta perfectă. Fiecare candidat are contextul lui/ei și diferă structura finanțării de la caz la caz. Totuși, din experiența mea, pot să încerc un proces prin care trebuie să treci atunci când cauți finanțare pentru MBA.

Bilanțul resurselor arată în felul următor:

  • taxa de școlarizare
  • cazarea pe perioada studiilor
  • transportul (atât local, cât și acasă)
  • cărți/net/laptop/ipad etc.

În cazul unui executive MBA e mai simplu, cheltuielile sunt mai mici și îți păstrezi jobul.

Primele la care trebuie să te uiți sunt propriile economii. Dacă nu ai, atunci, poate nu e timpul pentru o așa investiție. Recomand un minim de 10% din resurse să fie acoperit din economii.

Apoi, vorbește cu părinții/rudele, vezi dacă te pot ajuta să îți plătești școala (fie cu titlul de sponsorizare, fie împrumut informal până începi să câștigi primii bani). Dacă nu reușești, nu au posibilitatea sau nu vor, treci la pasul următor.

Bursele – acest izvor al belșugului și confortului studențesc – stau un pic altfel pentru MBA. Aici se acordă burse doar celor care:

  • au avut rezultate foarte bune la GMAT
  • au demonstrat o cariera de excepție până acum și potențial ieșit din comun
  • provin dintr-o zonă mai puțin dezvoltată a lumii/dintr-o categorie socială defavorizată
  • demonstrează că nu au posibilitatea să își susțină de unii singuri studiile

Dacă nu bifezi cel puțin două puncte, atunci cauți degeaba. Dacă totuși te califici pentru o bursă, sunt foarte rare șansele în care ea depășește 50% din taxa de școlarizare, iar restul cheluielilor tot în sarcina ta cad.

După ce ai epuizat variantele de mai sus, fă o cerere adresată angajatorului tău – probabil că directorul de departament + directorul de resurse umane vor decide dacă merită să investească în tine banii și timpul (da, și timpul) necesar terminării unui MBA.

Ultima, dar nu și cea din urmă, speranță rămâne banca. Aici nici nu are rost să întrebi despre credite pentru MBA, pentru că ele au fost create ca să corespundă taxelor din țară, nu și celor din străinătate. Pentru a face rost de banii de școală, ai nevoie de:

  • un credit rating bun (plătești ratele la timp, dacă mai ai, ai un salariu ok, grad de îndatorare rezonabil – sub 30%)
  • garanții imobiliare (dacă vrei să iei sume mai mari, cu dobânzi mai bune)

Se poate obține finanțare și fără garanție, însă la costuri mai mari și cu limite joase. Poți merge la mai multe bănci, pentru mai multe credite, însă trebuie să fii pregătit să gestionezi lunar banii astfel încât să poți plăti tuturor tainul. Unele școli oferă posibilitatea plății în rate prin intermediul lor, însă de cele mai multe ori, ratele depășesc cu mult salariile din România.

Nu există bănci care acordă cu precădere tipul ăsta de credit, însă eu am lucrat cu CitiBank și Raiffeisen.

Baftă la căutări și atenție la mixul de finanțare. Nu trebuie să fie 100% de la bancă, pentru că te expui prea tare, dar nici să te ferești de ele nu e o soluție. Până la urmă, primele lecții de la un MBA sunt despre management financiar.

(sursa foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *