Când povestesc unui prieten cam care e programul meu în timpul unei zile normale, de regulă ridică din sprânceană și mă întreabă cum de am timp să citesc atât de multe lucruri pe net (nu, nu doar pe Facebook).
Dincolo de timpul de pauză între două taskuri sau proiecte, mai e o explicație foarte științifică – creierul tău trebuie să se relaxeze și să iasă din problemă dacă vrei să găsești o soluție creativă.
Toate detaliile despre creative leadership și modul în care se manifestă el prin controlul asupra mediului, muzicii și vremii (da!) se găsesc aici.
Mie mi-au plăcut următoarele puncte:
- ai nevoie de niște elemente perturbatoare la muncă, pe ”românește”, niște fun
- să ai încredere în oamenii cu care lucrezi că vor duce treaba la capăt (asta dacă ai angajat pe cine trebuie)
- programul fix e o mizerie pentru muncile creative (oricum o să lucrezi și noaptea/la duș/dimineața la cafea dacă îți vine vreo idee care rezolvă ceva ce ține de muncă. Nu poți să oprești complet creierul).
- trebuie să înțelegi ce înseamnă timpul pentru colegii tăi și să te lupți cu cei care îl amenință. Activați scutul antiîntâlniri și antimailuri cu probleme. Mai bine le grupezi și le trimiți pe calupuri decât să ai un tir constant.
- Inspirația se cultivă. Nu, nu pe câmp.
- Dacă te umpli de prea multe informații pe o problema, nu o să găsești soluția cea mai bună. Trebuie să mai și golești/clasifici ce ai aflat
- Ședința de problem-solving e lege: Focus pe o singură problemă – Unelte – Concentrare pe Why, nu pe How – Nu există idei proaste – Celebrează eșecul
- Când nu mai ești creativ, fă niște sport. It works.
Cel mai important takeaway, din punctul meu de vedere, când e vorba de creativitate și performanță, este să fii RELAXAT. Așa vin ideile cele mai bune, nu când te strădui prea tare.
Vreo cateva pot fi folosite ca scuze cand sefu’ te prinde ca nu muncesti :D
Desigur, daca in lucrezi intr-un mediu unde trebuie sa fii creativ si nu masina.