Berea de vineri seara

Dat fiind faptul că iar am evadat din București în weekend, iar ajung să scriu numai luni despre chestiile faine făcute vineri. Așadar, vinerea asta, moment în care toți corporatiștii cad lați în paturi, terminați de plantație, eu, la invitația lui Ionuț și împreună cu alți bloggeri de vază ai urbei, am fost să bem bere.

Nimic neobișnuit până aici, doar că am fost să bem bere la Beer’o’clock, în pasajul Villacrosse, un beerhouse despre care doar auzisem că are bere foarte bună, însă nu îl testasem încă. Și n-am băut oricum și orice, ci am fost întreținuți toată seara de către reprezentanții jollybeers.net.

Fondată în anul 2009, Jolly Beers este unicul importator şi distribuitor de bere Schneider Weisse şi Hutthurmer în România.

Născută din pasiunea pentru bere, Jolly Beers şi-a propus să importe doar beri deosebite, de o calitate ireproşabilă.

O scurtă prezentare a celor două fabrici de bere:

Hutthurmer Brauerei
Fondată în 1577, această făbricuţă din Pădurea Bavareză îşi produce berile respectând cu stricteţe Legea Germană a Purităţii (Reihnheitsgebot) din 1516. Berile importate de la Hutthurm sunt beri de orz, nepasteurizate.

Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn GmbH
Fondată în 1607, fabrica a fost preluată în 1872 de către familia Schneider în a cărei posesie se află şi în zilele noastre.
Berile Schneider sunt beri de grâu nepasteurizate cu fermentaţie superioară.

Ei ne-au trecut prin 13 beri nemțești, majoritatea absolut geniale.

Cum au decurs ostilitățile?

Ne-am așezat la mese. Parcă eram la prezidiu, cu fața spre bere.

Ni s-au prezentat sortimentele de malț(mai prăjit, mai puțin prăjit, de Viena ză best), din care ne-am înfruptat ca din semnițe la meci. Toată mișcarea asta am făcut-o ca să ne fixăm gustul de malț în minte. După partea asta gustoasă, a urmat mirositul hameiului – care are un iz destul de înțepător și neplăcut, dacă mă întrebi pe mine.

Am trecut apoi la degustarea în sine. Aici fiecare e cu gustul lui, așa că eu o să vorbesc doar despre cele 2 beri care mi-au atras atenția papilelor gustative, și anume TAP 2 și TAP 6.

TAP 2 Mein Kristall

Această băutură cristalină este o bere filtrată. Kristall este adeseori amintită ca fiind şampania între beri iar dacă ar fi să descriem această bere într-un cuvânt, delicat ar fi epitetul protrivit.

Această bere aurie, limpede precum cristalul, este încoronată de o spumă bogată, cu pori fini, care aderă bine pe pahar. Mirosul accentuat de fructe, care inspiră prospeţime, este subliniat de aroma de cuişoare tipică pentru berile de grâu.Aromele de mirodenii, mere verzi şi banane coapte întregesc gustul de cereale.

Conţinut de alcool 5,3 % vol., EP 12,41%

Berea asta e ușoară, e aromată și merită băută în 2, ca o șampanie. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Genială.

și

TAP 6 Unser Aventinus

Când Roger Putman, degustător internaţional de bere britanic, spunea că “Aventinus este bunicul berilor de grâu”, o făcea pe bună dreptate deoarece Aventinus este cel mai vechi dublu-bock cu fermentare la suprafaţă din lume, fiind creat în 1907 la Weisses Bräuhaus din München ca răspuns creativ la berile dublu-bock cu fermentaţie inferioară existente la acea vreme. Aventinus a fost botezată după istoricul cu acelaşi nume, care în secolul al XII-lea a scris pentru prima dată despre Bavaria şi locuitorii săi.

Această băutură nobilă combină bogăţia unui dublu-bock veritabil cu catifelarea şi complexitatea fascinantă a unei beri de grâu germane rafinate. Culoarea rubinului închis, aproape neagră a acestei beri constrastează cu coroana albă, dantelată de spumă cremoasă. Mirosul aminteşte de creale, fructe uscate şi vin.

Conţinut de alcool 8,2 % vol., EP 18,5 %

E o bere mai tare și cu o aromă care duce spre lichior. Merge cu o friptură de porc sau ceva echivalent de greu și de aromat. Nu te lăsa descurajat de comparația cu lichiorul. E la fel de proaspătă ca orice altă bere. Nota 10 și pentru ea.

Dacă nu vrei să le iei la navetă, eu le-am și cumpărat pe TAP 2 și TAP 6 de la Beer’o’clock, pentru consum casnic. Rezultatul a fost unul peste așteptări și recomand cu căldură toată treaba asta cu berile speciale. Nu cred că o să mai bei bere clasică așa cu poftă, dacă treci de câteva ori pe la oamenii ăștia.

Foarte bun!

Evident că n-am reușit să îi rețin pe toți bloggerii de vază ai urbei, așa că îi amintesc pe următorii: Arhi, Ciubotaru, Alex Negrea, Raluxa, Nihasa, Daniela, Chinezu, PauzaDeBere, Clickio – maestrul de ceremonii (spațiu lăsat gol pentru completări, dacă mi-a scăpat vreun nume)

Cu ocazia asta am dat tonul la articole. Sper să văd și alte păreri în zilele următoare!

3 thoughts on “Berea de vineri seara”

  1. Pingback: Berea de vineri seara - Ziarul toateBlogurile.ro
  2. Pingback: PAUZA de BERE » Blog Archive » Bere la bloggeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *