Dragi recruiteri, endorsement-ul de pe Linkedin e o prostie

Dragi recruiteri,

Linkedin a introdus acum ceva timp o nouă funcție – acel endorsement. Vă rog să nu îl confundați cu recomandarea scrisă, pe care o consider un tool excelent. Toate bune și frumoase, îți poți organiza mai bine specializările și afli cât de recunoscut ești în piață pentru fiecare dintre ele. Acest sistem ar funcționa dacă, teoretic, te-ar putea endorsa doar persoanele cu care ai lucrat. Din păcate, Linkedin permite oricui să îți lase un endorsement, chiar dacă nu a lucrat în viața lui/ei cu tine.

Endorsementul pe Linkedin – aceeași valoare ca Like-ul

Îi știți pe cei care cerșesc like-uri pe Facebook? Ei, există corespondenții lor, cei care nu au lucrat niciodată cu tine, te cunosc vag, în cel mai bun caz au fost colegi de clasă/grupă/companie, dar în alt departament și îți lasă mai multe endorsements fie că dă bine, fie, mai rău, cu speranța că o să le întorci favoarea.

Treaba e facilitată de Linkedin, care te invită să îi lași omului un endorsement când îi vizitezi profilul.

endorsments

Așadar, dragi recruiteri, sper că nu luați în considerare în procesul de recrutare și selecție endorsement-urile de pe Linkedin, nu de alta, dar v-ați putea trezi că ați recrutat pe online un specialist în indoor.

Update:

Alin mi-a inspirat o idee faină – fiecare set de endorsements să fie completat de un recommendation. Așa ești sigur că sunt relevante.

6 thoughts on “Dragi recruiteri, endorsement-ul de pe Linkedin e o prostie”

  1. Ma bucur foarte mult ca ai scris asta. Deci DA!! Pe mine ma dispera chestia asta maxim. Nu e vorba ca sufar de popularitate, ci e esential de explicat. Mie mi se pare o super prostie, pentru ca daca imi conving prietenii sa dea like la aptitudinile alea acolo asta nu are nicio relevanta, mai ales daca prietenii mei nu lucreaza in domeniul meu.

    Deci,ms de articol!

  2. Eu personal nu dau endorse decat oamenilor pe care ii consider cu adevarat capabili. Dar nu vad de ce altii n-ar putea pur si simplu sa dea endorse in prostie doar ca sa primeasca si ei.

    E adevarat ca in ziua de azi recomandarile sunt inca singurul mod in care poti intradevar sa aflii daca o persoana este un adevarat profesionist sau nu. Dar LinkedIn n-a reusit inca sa creeze o modalitate prin care recomandarile sa fie cu adevarat sincere si utile.

    Ar trebui sa existe o penalizare pentru recomandari date aiurea.

  3. Dacă toată lumea ar fi ca noi, da, ar funcționa. Altfel, mai bine scrii o recomandare în loc să apeși butonul ăla.

  4. Dragi patroni, hai sa va spun cum functioneaza mafia din HR si cum puteti reduce cheltuielile in plina criza. HR-istii ar sta degeaba daca n-ar avea interviuri si nu ar demonstra sefului ca au de munca, motiv pentru care au grija sa creeze fluctuatii de personal angajand persoane nepotrivite de multe ori. Fluctuatiile determina angajarea de noi persoane iar angajarea de noi persoane le demonstreaza existenta in fata patronului. E un cerc vicios pe care HR-istii il sustin afirmand ca o firma nu poate exista fara acest departament. Dragi patroni, platind phutelnite de servici riscati sa dati faliment chiar. In Romania puteti gasi phutelnite doar laudandu-va lor ca sunteti patroni (nu e nevoi sa le platiti: toti stiu ca Romania este o tara de femei usoare, nu frumoase cum incearca acestia sa curete culoare maro pudrand-o cu alb), este mai usor sa ii puneti pe manageri sa recruteze. Acestia stiu sigur ce om vor in echipa lor si daca se integreaza, punandu-i intrebarile potrivite fara porcarii de genul: unde te vezi peste 5 ani? De asemenea, puteti utiliza teste pentru a recruta oamenii potriviti si un control psihologic la un expert in domeniu, un specialist care va poate prezenta in detaliu si cu avizare profilul psihologic al candidatului respectiv. In acelasi timp, candidatul fiind fata in fata cu viitorul lui sef isi va da seama daca si-l doreste ca sef sau nu. Acest manager poate explica la interviu mai in detaliu activitatea pe care o va efectua angajatul in firma si va afla daca se potriveste pe post sau nu. De asemenea, un manager nu va fi interesat sa creeze fluctuatii intr-o firma pentru ca nu va avea timp pentru asa ceva, candidatii buni putand ramane pentru mult timp in compania dvs. Veti fi avantajati si la plata salariilor, nemaitrebuind sa platiti o “echipa” intreaga de inutili care fac screening, sourcing, training, coaching, team-building,… ORICE, numai sa nu munceasca nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *